Това лято (2016) …

Това лято (2016) Trail System още веднъж ще организира походи в планината с водач до някои от най-популярните върхове на Пирин. Походите ще водят Питър и Джаки Листър.

 Питър е квалифициран планински водач от Обединеното Кралство. Двамата с Джаки са прекарали по-голямата част от последните 10 лета изучавайки Пирин.

Заредете батериите на фотоапарата, за да бъдете подготвени за зашеметяващите гледки, до които ще стигнете със собствените си крака.


Bezbog is one of the emblematic peaks of Pirin mountain. It is situated just above the Dobrinishte ski resort. There is a chair lift from Gotze Delchev hut to Bezbog hut and Bezbog Lake where the walk to Bezbog peak and Polejan peak starts

Безбог е един от емблематичните върхове на Пирин планина. Разположен е над ски център Добринище.

26/07/2016Ще изкачим вр. Безбог (2645м) или вр. Полежан (2851м) в зависимост от групата. 

От х. Гоце Делчев има седалков лифт до х. Безбог и ез. Безбог, от където  започват двата маршрута. 

Тези маршрути са със средна степен на трудност и продължителност около 6-8 ч.

Подходящи са за хора с добра физическа подготовка и възможности за продължително изкачване и слизане. 

Вижте какво е необходимо по-долу


Vihren peak is the highest point in the region, so if you would like to see what the surrounding world looks like from above, you will have to make the effort and get up there.

вр. Вихрен (2914м) – най-високият в Пирин планина

28/07/2016Ще изкачим вр. Вихрен (2914м).

Това е най-високата точка в района, така че ако бихте искали да видите как изглежда околния свят от толкова високо, ще трябва да направите това усилие и да се качите там горе.

Маршрутът, по който ще тръгнем минава от северната страна на върха. Ще ви трябва малко приключенски дух за тези 10 часа изкачване и слизане. Подгответе се да използвате и ръцете си. Заслужава си! 

Вижте какво е необходимо по-долу


… по пътя

02,03 & 04/08/2016  –  От х. Гоце Делчев до гр. Мелник

Ден 1-ви – От х. Гоце Делчев до х. Пирин (около 6ч.)

Тръгваме от х. Гоце Делчев и се изкачваме до х. Безбог като използваме седалковия лифт. Маршрутът ни води през алпийската зона с езера и поляни до гористата местност на х. Пирин, където ще пренощуваме.

Ден 2-ри – От х. Пирин до гр. Мелник (около 9ч.)

От х. Вихрен тръгваме през гориста местност, за да стигнем до Рожен, където ще спрем за обяд в механа, преди да се изкачим до манастира. 

Мелник е най-малкия град в България. Разположен е в подножието на южен Пирин. Почти всяко семейство в Мелник притежава собствени лозя и произвежда отлично вино.

От там ще прекосим местност с преобладаващ релеф от пясъчно-скалисти пирамиди преди да стигнем в. гр. Мелник. Там ще пренощуваме в малък хотел. 

Ден 3-ти – От гр. Мелник до гр. Банско

До обяд ще имаме време да посетим винарните, музеите или механите преди трансфера обратно до Банско, който ще ни отведе по живописния южен път през гр. Гоце Делчев.  

Този поход е продължителен и е подходящ за хора с добра фичическа подготовка способни да носят сами багажа си. 


Ето какво ще ви е необходимо:

Еднодневни походи –  Подходящи обувки например туристически или обувки за ходене по неравен терен.

Резервни топли дрехи включително шапка и ръкавици (по високите места и върхове в планината може да стане доста студено). Яке за дъжд.

Личен комплект за първва помощ и предписаните ви лекарства (ако пиете такива).

Обяд, закуски и напитки (минимум 1л).  

Слънцезащитен крем, шапка за слънце, слънчеви очила и фотоапарат.

Раница, в която да носите всичко изброено по-горе.

Походите от х. Гоце Делчев – пари за седалковия лифт (около 12лв./на човек).

И за двата похода – транспорт до началната точка. Можем да организираме това за вас. 

Похода до Мелник –  Всичко изброено по-горе + постоянна бутилка за напитки. 

Още няколко закуски за втория ден. Дрехи за спане. Резервни чорапи и бельо. Тоалетни принадлежности.         

 Дрехи за времето в гр. Мелник по ваше желание.

Всички походи ще се водят в умерено темпо с достатъчно спирки за снимане.

Колко ще струва? –  Trail System е организация с нестопанска цел. Услугите на Питър и Джаки са безплатни.

За похода до Мелник: всеки участник ще поеме разходите си за нощувка, вечеря и закуска в хижата, нощувка и закуска в Мелник, също и транспорта обратно до Банско. В момента работим по организацията и скоро ще публикуваме цените.  

Ще трябва да платите също за лифта до х. Безбог (около 12лв./човек), обяда в Рожен, вечеря в Мелник, напитки в х. Вихрен и в Мелник. 

За всички походи – необходимо е да се придвижите до началната точка. Ние можем да огранизираме транспорт, ако е необходимо.                                     

За всеки поход – могат да участват максимум 8 човека. За да резервирате място и за въпроси, пишете на:  trailsystem@gmail.com

Ще искаме от вас да попълните въпросник относно вашия опит, физическа подготовка, здравословни проблеми, които трябва да имаме предвид (може дискретно да споделите това директно с Питър и Джаки, ако предпочитате).

Моля, имайте предвид, че планинските хижи предлагат най-необходимите условия за пребиваване и е възможно повече хора да са настанени в обща стая. Има чисто бельо за леглата.